Nuffnang Ads

Jan 21, 2011

Cuti Thaipusam....

Hai semua...ASSALAMUALAIKUM...Salam satu Mesia...hehehe..

Kalau tgok tajuk kat atas tu...hehehe...ni suke nak cakap. I amik cuti tau ari neh. Bukan I cuti sebab nak menyambut Thaipusam ye...huhuhuhu..tidak....hehehe sebenarnya semalam K.l cuti..ape lagi, balik Kuantan la...lepak kat umah..seronot tapi sedikit bosan ini hari.....nak tgok tb,tak de citer menarik...encek2 astro belom datang memasang. Encek suami kerja...tak tau nak buat aper...Nak kemas umah, umah dah kemas pon....Td hilang jap boring sebab member si anum datang hantar kad kawen....wah!!!Dia sudah mahu join the group...Selamat melangkah ke alam perkahwinan...Insyaallah sy pasti datang!Then jamu dia makan tghri...seronotnya makan bersama. dah lama rasenya tak makan bersama. Sungguh la gelabah td masak dengan rushingkan..Nacib tak hangit macam pagi td. Pagi tadi dah la masak goreng pisang hangit kan. Huh sangat la sedap. Korang nak rase???Ader lagi ckit pisang hangit ni...hahahaha.
Hanum dah pon balik sebab 2.30 dia dah masuk keje semula. Jumaat kan rehat lama. Amik peluang la mai cni..So hepi....tapi ni jadi bosan semula...sunyi aja....Nak buat aper pon tak tau...umah dah sapu, bilik air dah cuci, kain baju dah basuh, habuk dah lap,aper nak buat niiiiiiiii....makan?makan pon dah...

Meh tengok kemas tak sy kemas...hahahaha








Lihat ruang menonton telah sy sepahkan...hahahaha....



Sudut ni masih kosong...erm nak letak aper ek kat sudut neh...Rumah ni Incek suami beli dah lama cuma tak duduk aje...bila dah ada isteri baru dia nak duduk...Maceh yeh incek suami...sgt beruntung sebab lepas kawen terus masuk umah neh...Ibaratnya masuk basoh kaki aja....maceh yang tak terhingga kerana telah menyediakan semua ni... (^_-)






Ok lah tu sebab tinggal pon berdua aja...Masih belom ader dak tecik lagii...kalau ader, dah tak leh letak barang hiasan tecik2 kat rak tu...sat g baby masok mulot kang...haihhhh...bahaya kan kalau telan...mase berdua ni tak pe la hias menda2 alahh tu seme.

Lambatnya pukol 5....Adesssss...Adessss...Adessss....
Kalau incek suami balik, ader la kawan berborak...sok dah sabtu, ahad lak dah nak balik K.l...kejap aja mase....Adoyai....Gini la kalau sorang keje Kuantan, sorang keje K.l...Tak pe mnggu depan lak balik tp lagi syiokkkkk sebab mnggu depan kami nak g haneymo0n, honeydew, honeystar....bla...bla...bla....(sila jgn layan sy merepek ini)hahahaha....mahu pesan...sila tinggalkan pesanan beserta ongkos...hahahaha
Atau
Mahu ikot???Bole....Ayuhhhhhhhhhhh








Jan 6, 2011

2011...



Pejam celik...pejam celik...dah 2011...haih....umor pon makin menginjak muda...adesss...apa azam tahun baru???azam tahun pas habis buat ke tak ek...???tak pe la....yang pasti 2011 dah muncul dan tak kan balik ke 2010 semula kan....tapi kalo nak teringat kisah2 tahun pas ape salah kan...Sebenarnya mase malam tahun baru tu Suzie lupa yang kita semua dah nak masok tahun baru tau...mase tu Suzie bercuti kat Kelantan dgn Cik Jazie n family mertua...malam tahun baru tu Suzie tengah sedap2 soping kat Wakaf Che Yeh, then tgh sedap2 soping tibe bunyi bunga api meletus tau...dongak jugak la ke atas kan...macam tak de perasaan je rupa Suzie...tak sedar rupanya dah malam tahun baru...serius Suzie wat dek je...siap sambong soping semula...esoknya baru sedar dah duduk dalam tahun 2011...haih....teruk sungguh.

2011....Suzie dah makin besar( i mean...badan i yang dah makin naik, kata org senang hati pas kawen) tapi kata Suzie : kamu memang suka makan kan??Makin katek la kamu...Adesss.
Tapi....tapi...ha...ada tapi tahu?..Sekarang dah besar...tapi pendek...bila pendek org nampak macam tak kawen lagi...hehehe..ek???tak paham aku!!

Meh Suzie citer ckit pasal diri Suzie...Nama betul Suzie yang arwah ibu kasi adalah Suzilawati...Nama tu kekal sampai beso....tapi kata orang ada wati tak elok maknanya...so dipendekkan citer, tukar la kepada Norsyuhada...then sudahnya ader kawan2 yang tak tau Suzie dah tukar nama...So..ader yang panggil Suzie dan ader yang Syuhada...panggil Syud pon ader...panggil Ada juga ader...panggil Syada jugak ader...tu yang jadi Suzie syuhada...ada tak da...ada tak da...macam biskut...hahaha..-dah start giler!hahahaha...dan family lak panggil "Yang"...(hehehe...singkatan dari syg..)-ceh ngade! Umur lak...haihhh....tang ni malas nak cakap neh tapi kena cakap gak la kan coz sedar diri...hehehehe...ermmm...dah 28 ini tahun...tidaakkkkkkkkkkkkkkkkk...rase cam tua. Tapi org cakap la...tak nampak tua...ceh...weh...orang cakap tau...bukan i cakap...

Suzie ader 7 beradik tapi berlainan ibu...adik-beradik Suzie 1 ibu ader 3 orang iaitu: Along, Abg Ngah dan Suzie bongsu la...dan bawah Suzie ader 4 org adik dengan ibu tiri...tapi kami 1 bapa...jadinya mereka tetap adik kandung Suzie la walopon berlainan ibu..Sayang sgt kat mereka..muahhhhhhhhh...kenapa ader 2 ibu???ha...ibu kandung Suzie dah tak de...dia meninggal time Suzie umor 6 tahun mase tu...sakit aper tak pasti sebab dolu2 Suzie tanye abah...dia just jawab sakit je. So Suzie maleh nak tanyer lagi...

Waktu budak2 dolu...
biasa la budak2 kan...main pondok2 suke sgt...amik jambu air tepi umah, potong2 letak dalam tempurung, pastu isi air ckit...jangan tak tau siap guna api...konon masak betoi2 la...amik kayu2 dan daun2 kering wat unggun api...masak buah jambu sampai gelegak air dalam tuh...huh dasat tak hengat...sampai kawan Suzie yang laki pan umah pon join sekaki main masak2...nasi lak amik pasir konon nasi la kan...eh tapi kami tak la makan betoi2...gila kalau makan...mahu haku tak berak 2 bulan!!!

Dan ingat lagi...Suzie ader kawan nama memi...laki tau dia ni bukan girl tau...dia tak de ayah dah mase tu...Suzie lak tak de ibu...kami geng la mase kecik...kedai makan abah Suzie dulu kat kedai mara...kedai mak dia pon same...time ari jumaat ader pasar malam...then nak dijadikan citer...kami ronda2 pasar malam kan...So kami same2 berkenan beg galas yang ader poket bentuk buah epal...sgt la santeekkkk dan cute (waktu tu la). Harga lak Suzie dah siap usha..erm..5 hengget. Kami lak tak de fulus kan..mase tu sume kena mintak dgn mak bapak lagi kan...sebab kami bukan keje lagi..baligh pon belom...hahaha...jadi...oleh kerana kami suka menda yang sama...kami wat la syarat....syaratnya berbunyi begini....

"kita lumba...sape dapat dulu duit dan sampai kat makcik jual beg ni..dia menang"

Harus la haku gelabah beruk kan sebab kedai mak si memi ni lagi dekat dengan pasar malam...aku mang pikir dia menang...hancus harapan...tapi tak pe...nama pon lumba kan...ape lagi kami kira sampai 3 terus cipang masing2 lari....aku rase aku lah pelumba terhebat ketika tgh berlari tuh...agaknya kepala aku ke depan dulu sebab punya la laju haku lari. Dah tak kisah dah terkentot2 ke aper ke..termengah2 nak sampai kedai...tapi mang laju giler la...punya nak dapatkan beg tu...dalam kepala 5 hengget...5 hengget...5 hengget...sampai kedai mintak abah 5 hengget sambil dgn muke yang tak bersalah kan...abah tanyer nak buat aper?adusss....dah nak cepat kannn...takot si memi dpat dulu beg tu. Dgn cepat Suzie jawab nak beli beg...beg aper???tanyer abah lagi...Suzie jawab: ader la...nanti tgok ek. Abah bagi je... terus Suzie pecut...tak de maraton2 ke hape ok!!...sampai kat makcik jual beg tu...tgok beg tu ader lagi bergantung...Fuhhhh lega...tak sia-sia haku berlari...then dengan muke tak bersalahnya dan dengan bangganya jadi pelumba lari yang katek membawa beg somelll tu..hahahaha.tgu jugak la si memi ni...lambat benor...rupenya...mak dia tak bg...hehehe...eleh lagi pon tu kan beg girl...mane leh pakai la...hahahaha...memi...memi...
Suzie suka ejek dia sebab bila dia balik sekolah tadika je dia isap botol susu...tp dia tak tunjuk pan suzie...Suzie je ternampak...hehehe...tak baik tol suzie ni...eleh Suzie pon ape kurangnya cuma baik ckit la dengan ratah susu tepong...sedaaap tau..heh heh heh~~~semua tu kenangan~~~

Bila kami dah besar ckit dalam darjah2 la...kami racing beskal lak...adesss...cam laki je perangai Suzie kan????tapi ni hangin neh...nak tau???si memi ni tukar beskal dgn suzie...dia pinjam beskal suzie...eh jap lupa..rase,tu beskal abg ngah kot...baru lagi...abg ngah dah besar time tu. Memi lak suh pakai beskal dia. Ha...tau tak beskal memi tu break dia tak makan...Suzie masok longkang tau mase trun bukit...mang sakit gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...pai sekarang fobia naik beskal tau...

Eh berbalik pada beskal racing abg ngah tu kan...tau tak...Suzie cat dia jadi kaler orennnnn...hahahaha...maklumla...suzie boring kat umah dan tak tau nak buat aper...kat umah tak de org..tinggal dgn abh je...abh pon tak de sgt....so aper lagi kan...habis beskal tu suzie sembur...mang oren gilerrrrrr...suzie sebenarnya jumpa cat tu dalam store umah...then bila abg ngah tanyer...suzie diam seribu bahasa....Lalalalalalalalala...(takot tp wat muke tak bersalah)...mang tak de keje org lain dah tu...keje sape lagi kalau bukan haku yang tak berapa nakal neh...

Pernah tau Suzie dengan memi amik telur ayam kampung nenek sebelah kedai...Kesnya kami berdua panjat pokok jambu batu belakang kedai abah..atas atap kedai nenek tu ader telur...wah...memi suh amik..huishhhh....nak tau aper jadi?kami wat main pondok2...main masak2....pecahkan telor tu..ader kot 3@4 biji kami bedal...aduhhhh...rase bersalah lak...kami terus balik kedai senyap sebab takot. Haku lak siap masuk bilik...sekali kan...haku dengar nenek bebel kuat...kecoh telor ayam kampong dia habis pecah.........aduhhhhhhhh....mati haku...mang aku diam wat2 tdo...memi lak hampeh senyap gak...dia kira selamat ckit la sebab kedai mak dia hujung sana...selang berapa biji kedai dari kedai nenek tu.Kedai abah lak mang sebelah kedai nenek tu.Mang separuh mati ah aku takot kan...ni memi ah ni suh amik...terkial2 mase tuh kami panjat atap nenek...Mang insaf ah haku time tu...terpikir jugak haku kan...apsal la g ikot saranan memi yang sgt bernas tuh...hahahaha~~kenang2 balik rase lucu lak...

Sekarang memi pon dah tawen tau...dia kawen sama bulan dengan suzie pada november 2010 tu hari...dah lama tak jumpa dia...sebab bila sekolah menengah, masing2 bawa haluan...kerana sekolah berbeza2...dah besar dan mase kawen pon tak jugak jumpa sebab Suzie dah balik k.l. Macam mana rupa time besar tak tau la...harap gg rongak dia tu ade tumbuh...hihiii

Dolu2....
Panjat pokok mang feveret ah mase kecik dolu...Haku la juara...menyanyi atas pokok lagi la feveret kan...rase mase tu haku lah artis terkini...peh.Mang tinggi panjat...selalu panjat pokok manggis belakang umah. Dan ader sekali tu haku panjat pokok ciku umah jiran...hah...mang best ah kena marah dengan abah..hihihihi...kantoi abah nampak..sebab tinggi sgt...kalu bole sampai pucuk dia haku redah.

Ingat lagi...mase tu arwah ibu ader lagi..ader jiran pan umah datang umah borak2...anak laki dia datang sekali...tgh mereka ralit berborak...haku n budak laki tuh main minyak itam...kami main celop2 tangan dalam minyak tu...pas celop...kami lak lalu pan mereka nak g basoh kat paip sambil tu tgn sorok kat belakang...konon sorok la kan. Pas basoh...kami g main celop2 lagi...time tu minyak itam pon aku leh wat main. Oh mang sedap la kan wat aktiviti pelik gtu kan...ha...tapi....korang tau tak???Lepas jek mereka balik....ha....siap aku kena kejor dengan my mom...selok2 haku nangis...keliling umah tau haku berlari...rupenya mak haku dah geram2 je kan tgok aku main gtu...dia nampak. Seingat2 ader gak la 2@3 round haku keliling umah. Dapat je tangkap Suzie...ape lagi...ampun....ampun...ampun...tak buat dah. Tu la ayat Suzie...then mak mandikan, pas mandi dia bedung...tau bedung?Bedung tu selalu wat kat baby je..tapi ni dah bangka pon kena bedung tau...adesssss...pas kena bungkus tu,kena paksa tdo....huhuhuhu...



erm sangat nakal....tapi....semua itu tidak lama....zaman kegembiraan Suzie mati...hidup tidak lagi bermakna....Suzie jadi seorang pemurung....Suzie jadi pendiam...Suzie tidak lagi bermaya....jiwa suzie semakin hari semakin stresss....kerana...ibu org tetap ibu org...kasih syng tak sama. Siapa lah kita kan.....oh.uwaaaaaaaaaaaaaa....-giler sawan!

Banyak sgt kenangan dulu...kalau nak disebotkan tak habis....
Yang gembira...sedih...semua masih tersemat....

Hahahahaha....tapi Suzie tetap cool n hepi sokmo k....(konon)

i Lap CIK JAZIE.....~~isteri abang mang cenggini...heh heh heh...nakal tapi baik ati aper...keh keh keh...Tima kasih kerana sgt memahami...



SELAMAT TAHUN BARU WEH....





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails