Nuffnang Ads

Nov 27, 2015

D&C dan Pregnant



Hai Hai!! 

Apa khabar? Aku harap semua yang pernah membaca blog Suzie Syuhada ni sihat-sihat hendakNya. Maklumlah sekarang musim hujan dah kembali. Aku harap jaga diri ya musim-musim macam ni. Mana lah tahu ada yang sakit perut terkena cirit birit dan demam. 



Ya memang agak lama aku tak menulis dalam ni. Sugguh bukan aku tiada masa tetapi aku sedikit kemalasan lebih-lebih lagi aku sudah tiada jaringan internet. Ni pon aku hot spot kan melalui telefon sahaja. Kira hari ni hari rajin sikit lah nak menaip. Hihiihi



Ingat lagi tak aku ceritakan kes aku di mana aku mengandung setelah sekian lama menunggu sang kecil namun si kecil ku seawal 5 bulan kandungan keluar lebih awal? Ya si kecil comel anak syurga yang bernama Aryan Yusuff. Boleh rujuk bawah ni.

 Alahan?Bleeding?Mengandung?Part 1
Alahan??bleeding??mengandung?? part 2
Alahan?? Bleeding?? Mengandung?? Part 3

Kelahirannya pada 17.2 2015 dan kebumi pada hari yang sama dan ketika itu aku masih di wad dan masih di dalam pemantauan disebabkan Hemoglobin (HB) darah aku bacaan hanyalah tinggal 4 sahaja. Aku telah dimasukkan darah 4 beg.


Setelah episod itu. Aku berpantang seperti orang lain. Aku juga melahirkan secara normal Alhamdulillah. Namun disebabkan air ketuban bocor dari awal, uri bawah, bleeding yang berpanjangan (sangat banyak jika keluar darah hampir setiap hari sehingga baby pergi) dan positif GBS. GBS ini adalah sejenis virus bagi ibu hamil. Semua orang dewasa mempunyai ini. Tidak membahayakan kepada ibu tetapi bahaya kepada si bayi. Boleh google lebih lanjut untuk ilmu pengetahuan. Kadangkala aku penat menjawab pertanyaan orang berkaitan perkara itu. InsyaAllah encik google boleh membantu kalian.


Semasa aku dalam wad lagi. Suamiku berjanji pada aku mahu membawa aku bercuti setelah aku sembuh. Katanya untuk aku rehatkan diri dari segalanya perkara yang telah berlaku. Aku ok sahaja kerana aku juga tahu dia juga mengalami fobia kerana sepanjang masa itu dialah yang mengutip/kaut darah aku yang berjatuhan yang memenuhi ruang tamu dan  bilik air. Dia juga perlu rehat. Anak kami yang kecil itu akan kami ingati sampai bila-bila. Itu lah cinta kami setelah 5 tahun berkahwin. Mau tak sayang kan? Apa kan daya Allah lebih sayangkannya. Kami bersyukur apapun dan semoga kami mendapat syafaat kelak.


Aku berpantang dengan gigih sehingga 3 bulan. Aku nak baik dengan sepenuhnya. Mana tahu kalau ada rezeki Allah beri zuriat lagi biarlah badanku sihat. Suami membawaku ke Pulau Pangkor. Ini kali ke2 aku ke sana. Sebelum ini aku ke sana bersama rakan-rakan. Namun ini kali pertama bagi suami ku ke sana. Di sana aku menginap di Nipah guest House. 




Cantikkan view? Boleh ke link ni. owner dia sangat baik dan peramah. Harga sangat berpatutan. 
Nipah Guesthouse Pangkor Group

Aku sangat puas hati. Sangat damai dan tenang. Waktu malam pun kalau berendam dalam kolam renang tu sangat aman. Sunyi. Sampaikan Encek Jazie bernafas tahan-tahan. Aku sedikit terkejut kenapa buat macam tu. Dia jawab terlalu sunyi dan privacy sehingga nak bernafas pun takut. Aku hanya meledakkan ketawaku yang ku tahan-tahan. Hanya kami berdua sahaja di kolam ini. Penghuni lain mungkin berehat. Mau taknya kami berendam dah tengah malam. Mungkin pukul 11 atau 12 malam macam tu dengan bulan penuh mengambang. Ahhh air yang hangat buat aku leka. Tapi.....penyudahnya aku minta diri sebab aku rasa macam nak berak. Asyik berendam sampai naik bulu roma. Mula lah nak berak. 



Percutian kami sangat menarik dan kami memang suka buat kerja gila-gila. Kami sewa motor sahaja di sana. 

 (Sebelum pi bercuti tu sempat lagi pi makan kenduri. Masa ni baru habis pantang 3 bulan. Apa lgi makan lauk kenduri best2. Rasmi kateko. Nanti dah bajet nk makan macam2 kat pangkor. Hihihi)




Masa ni naik bukit dan aku rasa macam kasihan pulak pada motor ni sebab lebih muatan. Terkais-kais kaki aku sewaktu naik bukit konon nak bg motor ni laju sikit. Alahai penyudahnya kami bantai ketawa. 



Sebelum naik feri harus selpi selpot dulu. Ngeee



Apapun aku nak bagitahu yang Nipah GuestHouse ni best.

Paling syok kami berkayak sambil makan lempeng pisang. Weii...laku gila lempeng pisang tu. Kena beratur. Char kue tiaw seafood tak kurang hebatnya. Aku memang terlior kalau sebut. HEH HEH. Kaki makan.


Sebenarnya panjang pulak intro aku ni. Asalnya aku nak cerita pasal aku keguguran kali ke2 pada 7.7.2015. Memang kami bercadang untuk mencuba lagi jika diizinkan. Alhamdulillah. 2 line. tetapi aku tetap bleeding. Aku takut. Aku takut jadi sepeti kandungan tempoh hari. Aku ke klinik dan doc sahkan aku tidak pregnant kerana pabila scan tiada apa2. Kosong dalam rahimku kecuali rahim membesar kata doc. Urine test pon negatif sedangkan di rumah 2 line. Pada doc hanya samar2. Dia kata aku hanya mahu datang period. Ok. Aku balik ke rumah. Namun biasalah hati kita. Kita rasa lain. Macam something then aku ajak suami ke klinik lain pula yang berdekatan area rumah dan doc cek 2 line. Namun scan juga tak da janin. 


Ya...aku pelik. Aku kemudiannya diberi surat transfer ke hospital kerajaan. Esoknya aku ke O&G. Aku menyerahkan buku asal kandungan yang dahulu kerana buku yang ini masih belum buat. aku dimnta duduk sehingga nurse memanggilku. Doc dihadapanku menyoal beberapa soalan. aku kemudiannya diminta baring di atas katil. Aku di scan tetapi masih belum nampak tanda2 janinku di dalamnya tetapi aku masih bleeding. Doc kemudiannya menyelup jari ke faraj. Katanya ada something nak keluar then dia terus tarik, Awak tau....dari tak rasa sakit pabila dia tarik tu rasa macam nak menggelepar. Aku hanya menangis sambil mulut menyebut nama Allah. sungguh aku tak tipu, Sangat sakit bila dia tarik hidup-hidup macam tu. Kemudian datang doc yang lain pula mencuba dengan scan bawah. Mereka membawa kuar beberapa tisu atau daging ku kira dan meletakkannya di dalam botol. 


Aku memang tak dapat menahan tangisan kali ini. Doc muda itu meminta maaf. Dan aku tidak fikir apa-apa melainkan aku harus redha. Ujian sekali lagi. 

Aku perlu ke dewan bedah kerana darah dalam rahim ku masih menebal. Aku perlu melakukan D&C. Aku perlu di curret, Aku takut. Suami aku sentiasa beri semangat pada ku dan akan membawa aku bercuti lagi katanya. Aku tahu semasa di Pangkor lagi katanya akan membawa aku ke Vietnam. Dia pergi untuk lawatan kerja namun boleh bawa aku. Aku tahu itu tetapi padak selebihnya dia mahu aku fikir yang indah-indah supaya aku tidak merasa sakit.


Sebenarnya aku sangat sedih tetapi aku cuba pujuk hati. Aku dimasukkan uabt melalui bawah(faraj) asalnya supaya pintu rahim terbuka cepat namun setiap kali doc lalu di katil ku...Puan dah rasa sakit tak? Aku jawab tidak. Memang tidak rasa apa melainkan semasa awal tadi tu. 


Aku pula tidak pernah masuk ke dewan bedah. Memang agak gentar. Doc tu tanya adakah ini kali pertama masuk ke dewan bedah. Ya. Tuturku. Patutlah macam takut. Usik dia sambil tersenyum. Aku senyum sahaja lah.


Aku dibius penuh. Aku juga tidak tahu bagaimana mereka lakukannya. Sedar-sedar semuanya telah selesai.  Sudahlah esoknya aku perlu hadiri temuduga PKNP. Aku pula memang mengharapkan pekerjaan itu. (jangan tak tahu aku gigih minta doc benarkan aku hadiri temuduga bertulis itu walaupun masih sakit dan aku pergi dengan tag tangan masih dipergelangan tangan tapi aku tak dapat pun kerja tu. Agak frust)


Aku pulang dan mula berpantang seperti biasa. Makan jamu seperti kacip kak timah. Manjakani dan beberapa akar kayu yang diberi orang untuk memulihkan rahim. Masa tu raya haji tahun ini 2015. Aku kemudiannya mengikiut suami ku ke kelantan ke rumah kakaknya. Kebetulan suami ambil cuti seminggu.


Sewaktu aku pulang dari Kelantan. Belum masuk parking kereta lagi, jiranku memanggil dan mempelawa kami ke rumahnya. Dia ada buat makan-makan. Aku dan suami pergi lah. Jirankan. Namun apa yang mengecewakan ku adalah. Sewaktu aku sedang memilih-milih hidangan (sebab ada yang aku tidak boleh sentuh lagi maklumlah masih di dalam pantang). Apa yang aku kecewakan mereka suami isteri terus menghentam aku dan suami. Katanya aku ini susah mendapat anak kerana tekanan. Mereka menyuruh aku ke kaunseling. Allah. Aku rasa terpempam. (apa? Ingat aku ini sakit mental kah? Bukankah rezeki zuriat semua di tangan Allah swt dan kita hanya berusaha). Kawen lambat dipersoal juga. Lambat dapat anak juga dipersoal pabila keguguran banyak kali juga jadi buah mulut. Manusia.


Apa yang aku makan tidak tertelan rasanya. Aku benar-benar kecil hati dan mahu menjawab tetapi  mulut ni memaksa aku berdiam diri. Walhal aku juga sudah membara kerana mereka ini tidak tahukah yang rezeki anak itu di tangan Allah. Allah beri,,Allah ambil.. itu semua kehendaknya. Isterinya menambah....katanya kita orang perempuan perlulah meluahkan masalah pada kawan2. Katanya tak semua boleh cerita pada suami. Maafkan saya puan. Saya memang tak suka cerita masalah pada kawan. Lagi pula saya tiada masalah membabitkan suami isteri sehingga perlu menceritakan pada orang, Saya bukan begitu malah saya lebih senang berkongsi apa sahaja dengan suami saya. (hanya dalam hati sahajalah ayat tu). Aku hanya menjawab saya tiada masalah pun. Saya ok2 sahaja. Kemudianya suami dia kata. Tak danya....takde anak ni sbb tekanan ni. Isteri saya dulu pun ke kaunseling. Allah...Rasa mahu campak sahaja mee dalam mangkuk ni ke muka dia. Aku masih menghormati orang. Itu bini awak cik. Bukan saya. mahu sahaja jawab begitu tetapi semuanya hanya di tekak dalam. Kemudian isterinya menambah, kadangkala orang pempuan ni kena lah di bawa makan di hotel sesekali. Alahai...nk jawab apa tak tahu, sebab kami bukan jenis menunjuk2. Kami bukan jenis hebah makan di mana, di warung kah. Hotelkah. Tak kan semuanya perlu di hebah. Kami hepi bersama walau kami hanya makan nasik dan telor goreng sahaja. 


Kemudiannya isterinya menambah lagi. Ni nanti kalau mengandung pulak jangan asyik nak terperap dalam rumah. Keluar2 la sama. Maafkan saya. Saya memang bukan kaki lepak dan bercerita hal orang. Saya tidak menyombong dan jika perlu bantuan saya sedia menolong namun untuk lepak2 sesaja saya susah sikit. Saya takut asal melepak nnti jadi cerita yg bukan2. Saya cukup takut orang yang begini. (semuanya omongan di dalam hati sahaja).HuHuHu


Setelah itu kami berdua balik ke rumah dan aku? Aku menangis di katil teresak-esak. Ya...sungguh2 menangis. Aku sangat geram tetapi aku hanya mampu menangis. Aku rasa menyesal kenapa aku tak menjawab itu ini. Aku memikirkan perasaan orang dan takut dikatakan biadap. Namun orang langsung tak jaga hati ini. Sambil memegang perot yang baru di D&C aku menangis. Suami menepuk bahu mnta aku bertabah dan jangan peduli apa orang kata. YA .....aku terus bangun dan mandi. Bagi segar.


Namun.....setelah berapa minggu setelah kejadian itu. Aku merasakan sesuatu kelainan pd diri ini. Aku masih lagi mengalami simptom2 orang mengandung iaitu seperti loya2 di awal pagi. Aku fikirkan hormon HCG itu msih aktif lagi setelah keguguran..Setelah aku muntah2. Aku ke klinik bersama suami. Aku ceritakan yang aku telah D&C namun masih merasa loya2. Doc itu kemudiannya minta aku baring untuk scan. Oh lupa aku ada bawa ujian kehamilan yang ku lakukan pada waktu malam itu. Ujian masih menunjukkan 2 line. Ada aku google katanya orang yang keguguran hormon HCG itu masih ada dalam seminggu dua namun aku ini dah lebih masa tapi masih mengalaminya.



Hasil scan???? Aku dan suami juga doc terkejut yang terdapat baby dalam rahimku. Lengkap kaki tangan kepala. Dan sangat aktif. Aku rasa mahu menangis namun air mataku tak tertumpah dek kerana terkejut. Kaki tangannya bergerak2. Aku terus terfikir macam mana? Sudahlah aku makan jamu bagai. Melompat bersenam. Berjogging bagai. Allah. Macam mana? MAcam mana baby ada? baby dah 3 bulan waktu itu. Aku kan D&C. Berbalik pada Qada' dan qadar. Allah maha kuasa atas sesuatu dan aku masih terkejut dalam bersyukur yang amat sangat.


Aku dan suami gembira. Apa pun Alhamdulillah. Appoiment susulan untukku. Hasil susulan, bayi ini dari tarikh yang sama dengan baby yang gugur 7.7. 2015 tempoh hari. Doc menggunakan tarikh last period pada 29.5.2015.  Katanya maybe twinnya keluar dulu dan baby yang ni maybe duduk di bahagian atas dan doc tak nampak sewaktu proses curret itu. Apa pun aku sangat bersyukur kerana Allah swt melindungi bayi kecil ini. Allah....Allah...Allah..aku sendiri tak tahu mahu ungkap apa lgi. Alhamdulillah atas kesabaran ini dan ketabahanku. 



Debaran sekali lagi bermula pabila aku takut darah keluar seperti kejadian sebelumnya sehinggakan suamiku membatalkan percutian ke Vietnam atas kebimbangan kepadaku. Namun alhamdulillah tiada bleeding. Air ketuban juga ok kata doc. Aku risau sebab dah makan macam2 spt jamu. Alhamdulillah baby kuat. 



Aku kemudiannya memberitahu suamiku yang aku mahu juga ke Vietnam. Sebenarnya dah lama aku tidak bercuti ke luar. Alang2 ada peluang ni mahu juga berjimba. Last dlu sblm kawen bercuti bersama rakan-rakan. Jadinya bulan september lepas kami bertolak pergi.














Aku akhirnya pergi bersama kandungan 3 bulanku yang seperti 5bulan. Ketika aku menaip ini kandungan ku telah 6bulan. Dan sepertinya 9 bulan besarnya..





Di Vietnam sengajalah aku ambil peluang mencari popia ini di restoran Hajah Bashiroh. Sedap. Rasa macam tak done nak makan ni bnyak2 jadinya aku bercadang nak mencari kulit popia ni dan buat sendiri. 



Apapun doakan aku untuk kali ini. Aku tawakal pada Allah swt biarpun doc telah beritahu result yang kali ini juga positif GBS. Aku harap babyku ini tidak apa2 nanti. (Gusar). Bimbang sewaktu melahirkannya. Harap tiada komplikasi kepada bayi.
Aku cumanya sedikit lega kerana tiada darah yang keluar dengan banyak seperti dahulu. Aku berdoa untuk kawan2 yang belum dikurniakan baby juga akan dikurniakan baby. Aamin...


Sesungguhnya Allah swt menyayangi hambanya. Jangan putus percaya padaNya...
Biarlah orang dan mulut mereka. Selagi belum kiamat...mereka akan tetap berkata2.. samada yang baik atau tidak.




 Terasa cute melihat akan ini dan terasa mahu menitis air mata ini.


ALHAMDULILLAH
SUBHANALLAH
ALLAHUAKBAR


Apapun marilah berbalik pada yang Esa. Allah maha pencipta.











Love U..


glitter-graphics.com

May 16, 2015

Asam pedas ayam simple lagi mabeles!!



Hai...hai!!

Ade cerite disebalik kejadian membeli ayam ni. 

Alkisahnya....(malam kelmarin)
 
Wei elena selemoh jemoh (nama singkatan jemoh)...asalnya ko p pasar malam nk beli ayam separuh, kantan se, pastu daun kesum. Dah tu...kau berjalan2 la cuci2 mata kat pasar tu dgn pareng hajazi. Pastu laki kau jumpa tilam kekabu yg sgt gebus gebas. Then bekenan la plak kan. Kau orang pon beli. Kau bajet mcm kau org bawak lori?? Dah ni ape cer ni?? Kak jem nk duduk mana?? 




Ni berapa kali snap sbb asyik gegar saja duk ketawa. Bajet masing2 bawak treler ar. Masa kira2 dengan pakcik tu duk tnye si pareng ni. "Eh pareng..kite naik moto ni. Bole ker? Xpe..bole." Jawab dia.


 Dah tu pakcik tu nak tlong bawak p kat kete. Jemah pon jawab..."eh pakcik..kami dtg td merempit ja."Pakcik tu bantai gelak.


Pastu si pareng hajazi pon kendong ar tilam tu sambil nyanyi hoi..hoi ya hoi...


Sampai kat moto...amik nak!! Kau org pikir ni lori?? Depan belakang penoh barang. Dah tu siap bergolek plak tilam tu.
Sudahnya naik moto ejas2 bole duduk. Siap tnye pareng. Duduk dlm bakul moto ker?? Dia jawab.. tak arr.


Ni kalau aku duduk atas tilam ni mahu mcm sakai dah. Tp not bad...so tggi sikit kan. Angin pon menderu-deru je. Nk beli moto kuasa besar yg tggi montot tu xmmpu..jadi..duk atas tilam ni kasik tggi baru ar exotik. Tapi idok ler..mau tergolek!!


Dah ejas2..bole ar duduk.. walaupon terduduk ckit atas besi lakang tu. Ape ade hal kan.


Dah tu pula..nak naik jejantas bising sekali ketawa. Weh...tak ke seram kalau moto selisih. Macam mana nk lalu kan. Aku ingatkan dh terwili moto tu. 


Almaklumlah...dgn muatan tilam dan badan aku yg kecik ckit dr anak elephant tu mmg ade potensi moto tu conget secara tak sengaja kan.


Eh dalam2 sarat dengan barang tu. Bole plak nk pi singgah beli telor. 


Tapi...penyudahnya balik hntr brg dlu. 
Tu la dia. Kalau p pasar. Apa nak beli set minda dh ni konon. Tp ade jugak terbeli mnda lain. Tp berbaloi ar tilam ni. Tebal dan lembut. Rm50 untuk 5 kaki. Jemah rendang. Bole ar kan.


Ok dah habis part tu. 

Jom...Ari ni meh kita masak asam pedas Sempoi.

Bahan:

Ayam dalam 10-12ketoi 

Bawang besar 2 biji
Bawang putih 3 ulas
halia sikit dlm 1/2 inci
kunyit hidup pon sikit dlm 1/2 inci
belacan ckit buat2 rasa ja. Xmau pon xpa. Kot resdong jgn letak.
(Blend bahan atas ni. Cili jemah dh siap blend)

Cili kering blend tu 4 sudu. (Ni bergantung tahap kepedasan cili. Ade org 1 sudu pon dh pedas. Atas jenis cili kering)

serai 2 btg sbb kecik
Kantan
kesum
daun limau purut (xletak pon xpa. Saja amik dlm pasu depan rumah)
asam jawa 2 sudu. Korek guna sudu. Agak2 xmau masam kurangkan.

Cara2:

Tumis bahan blend (bawang besar, bawang putih, halia, kunyit dan belacan). Kalau nk kuah pekat blend bawang bnyak ckit. Tumis smpai kuning2 ckit. Agak2 bawang masak..pastu masuk cili kering blend 4 sudu. Tumis lg smpai cili betul2 masak dan pecah minyak. Lama ckit xpa. Supaya sedap dan xsakit perut.

Pastu masuk ayam. Masuk kantan, kesum, serai, limau purut. Kacau2. Pastu masuk air asam jawa. Nak tambah air banyak mana ikot la. Atas selera. Masuk garam gula. Siap!!!



Ni sbb bahan ade dlm pasu. Dh menanam ni elok guna. ye dak. Kalau dlu lagi2 ar sempoi. Tp sebab dh kemaruk nk mkn asam pedas. Tak de bahan pon bantai saja.


Buat mcm ni saja....



-Blend je bawang besar...bawang putih..halia..pastu tumis ja dlm periuk. Nak pekat bnyakkan bawang. Kdg bwng putih tu masuk kdg xmasuk.ikot suka hati jek. tp setakat buat ni xde la lain rasanya. Ok ja. pastu masuk cili blend tu. Smpai pecah minyak. Masuk kantan dan daun kesum. Masuk ar ayam ke..ikan ke..pastu air asam jawa. Garam gula. Siap!! Bapak sedap...rasa masam manis masin..ngeeee😆😆😆


Senang dan mudah. Telan masuk perut sendiri. Tak sedap pon perut tekak sndiri. Ye dak.... 

Love!


glitter-graphics.com

Nasik goreng simple dan sedap


Amboi..kemain tajuk 'sedap' tak hengat. Angkat bakul sgt. Ntah rasa ke laut gamak. Nak ceritanya kompius nak berbuka puasa mlm td. Masa tu mula la meraban nk masak apa. Kadang xde idea. Kak elena selemoh jemoh (nama singkatan jemoh) pon whatsApp ar pareng hajazi. Tanya dia kot dia ade idea nk makan apa.


Senang buat nasik gorem je katanya. So elena pon..... (eh jap....tersasul)..jemoh pon masak nasik 2 pot plastik tu. Resepi ni sgt la simple. Macam nk buat mee goreng tu.

Bahan2:

Nasik 2 pot plastik (kalau masak bnyak pandai2 ar bajet bahan dia)

Bawang besar 1 biji
Bawang putih 3 ulas
(Blend bahan atas ni)
Cili blend 1 sudu besar
cili sos 2 sudu besar
sos tiram 2 sudu besar
sos ikan/sotong 1 sudu besar (kalau xde pon xpe..rasenya tetap ok je)
kicap kipas udang 3 sudu besar
isi ayam ckit
ikan bilis ckit

Goreng ikan bilis..angkat. Pastu guna minyak yg sama tumis bahan blend td..iaitu bawang besar dan bawang putih...dh agak kuning2 masuk cili blend. Tumis smpai pecah minyak. Kasik masak cili tu. Pastu masuk la sos2 tadi...then masuk isi ayam. (nak kosong pon bole..udang..sotong pon bole). Masuk garam gula. Hati2 penggunaan garam sbb sos ikan..sos tiram dan kicap dh masin.


Kemudian masuk nasik yg direlai..goreng rata. Then masuk ikan bilis yg siap digoreng awal td. Siap!!


Makan bersama keropok dan Ayam ala kfc. Pertama kali buat ayam tu rase ayam tu mcm beso peha kambing plak..ngee..gara2 celup 2kali. Tapi bole ar....buat 4 ketol ja..kami pon berdua ja..ckup dh tu.
Pastu hiris bunga kantan (kalau suka). Pareng hajazi mmg suka buat ulam.



Resepi ayam tu kak jemoh amik kat sini http://mamakitchen-makcikmanggis.blogspot.com/2014/09/ayam-goreng-raggup-ala-ala-kfc.html?m=1

Terima kasih mama kitchen.
Tapi sebab xde tepung gandum. Kak jemah guna tepung beras dan tepung jagung. Dan tambah rempah kari sbb tiada serbuk cili.

-So ayam 4 ketol tu kak jemah tumbok bawang putih 2 ulas dan gaul pd ayam.

-masuk serbuk lada sulah ajishio tu pd ayam td
-masuk garam ckit je. ckit saja ye. Secubit ja.
-perap la kejap

-Nak goreng nnti pecah telo sebiji. Pukul.

Bahan tepung:

-Tepung beras 1/2 cawan
-Tepung jagung 1/2 cawan
-Rempah kari ayam 1 sudu besar
-serbuk lada sulah ajishio agak2
-serbuk lada hitam ajishio agak2
-baking powder 1/2 sudu kecil
Garam ckit


Gaul rata.

Nak goreng nnti. Celup ayam dlm telor dan celup dlm tepung. Goreng dlm api serdehana. Siap!! 

-love awak2!-


glitter-graphics.com

May 1, 2015

Singgang sotong


Hai!!hai!!

Selamat hari pekerja dan selamat pulang ke kampung halaman.  Dengarnya lalu lintas sangat sesak. Dah menjadi kebiasaan begitu jika waktu cuti begini. Masing2 akan berpusu2 pulang ke kampung. Saya dulu begitu juga. Setiap hujung minggu akan pulang. Maklumlah pada waktu saya tinggal berasingan dengan suami atas faktor kerja. Sekarang tidak lagi. Sudah setahun berhenti kerja dengan membesarkan badan disertai menternak lemak yg tidak berkesudahan. Tidak hairanlah sudah tersembul sana sini.


Ok. Menu tghri ni ialah singgang sutung. Nak panggil sotong rebus pon boleh.

Bahan2:

Sotong dalam 5-6 ekor
Bawang putih 5 biji ketuk dan cincang
Bawang besar separuh -hiris
Serai 1 batang ketuk sahaja
Daun kunyit sehelai racik2
air sikit
garam
gula

1.masuk air dalam periuk kecil. Panaskan api.
2. Masuk bawang putih yg diketuk
3.masuk serai yg diketuk
Biar gelegak air rebusan.
4.masuk bawang besar
5. Masuk daun kunyit (kalau xde daun kunyit pun xpa)
6.masuk sotong yg dihiris bulat
7. Perasakan.

Siap!!Hidang!!

Simple aja. Mesti ramai tahu kan...ni kalau lala buat mcm ni pun sedap. Share serba sikit. Nak masak best2 tak reti mana.

Tu cicah pulak dengan budu...mmg makan menambah xhengat. Dalam2 tengah berdiet ni, mmg habis berterabur la diet terlior ke budu tersebut.





Love u!!

glitter-graphics.com

Apr 29, 2015

Bunga rampai simple


Hai...hai!!

Kelmarin dulu duk tarah ke pokok pandan sebab banyak yang tak elok. Sejak berpantang tak duk rumah sendiri mmg kesian kat pokok2. Ni dah sihat boleh lah nak cara ke pokok2 tu. 

Mana pandan yg elok2 tu saya ambil. Saya suka bau yang wangi2.. amboi...sapa yang suka bau busuk..iye dak. Kentot pon busuk!! 

Saya pula suka ambil pandan tu sebab nk buat wangian dalam rumah. Kadang tak daya juga asyik nak beli pewangi rumah dan bilik kan. Makanya.....

Selalunya begini lah saya buat. Sempoi sangat. Potong pandan..letak dalam mangkuk...kemudian renjiskan pewangi rampai....

Saya memang suka sgt bauan ni sbb macam rumah kenduri bau rampai...sebab tu asyik botak aje pandan tu.....ngeee

Jadinya....tiap kali tetamu rumah mesti mereka ckp bau mcm pengantin. Sebenarnya bau dari pandan dan pewangi tu. Jimat pon jimat ko. Try lah....letak dalam bilik..ruang tamu....harum semerbak!!!





 Minyak wangi ni boleh beli kat mydin. Belambak.


 Letak dalam jaring macam ni. Jaring ni sebenarnya ubat gegat dalam tu. Bila dah habis kak jemah ambil buat isi menda alah ni. Berguna. Pastu gantung kat atas sliding door.




glitter-graphics.com

Apr 25, 2015

Alahan?? Bleeding?? Mengandung?? Part 3


Hai.. Hai...


Now..i'm fine dan rasa semakin sihat. So nak cerita pasal appoiment after sebulan keguguran tu. Doctor sahkan saya ada jangkitan kuman akibat lubang ketuban yang bocor itu. Saya dinasihatkan untuk rehatkan rahim dalam 3-6 bulan untuk hamil semula. 


Then doctor saranankan jika saya hamil kembali saya perlu membuat pemeriksaan untuk memastikan jangkitan itu tiada. Jika ada, kemungkinan baby akan lahir awal juga seperti tempoh hari atau menyebabkan kematian. Ya..seperti sblm ni my baby xdpt diselamatkan. Kasihan baby, dia terlalu kecil. 


Tidak mengapa. Saya ok. Kepada kawan-kawan dan family yang sangat prihatin about me, terima kasih bebanyak kerana memberi sokongan, suka, duka dan everything la. Saya tak terucap. Semoga kalian semua termasuk anda di luar sana sihat sentiasa dan sentiasa dimurahkan rezeki. Amin.


Hidup ini terlalu singkat. Bila-bila masa kita akan dijemput Yang Esa. Perbanyakkan amal dan sedekah. Sayangilah kedua ibu bapa. Kasih mereka membawa ke syurga....



Salam sayang dari saya.... 

\
glitter-graphics.com

Mee Lidi Goreng Sedap


Ha kau tajuk kemain beno. Tak de lah sedap mana tapi bole nak menelan kateko. Nak boleh...silakan.




Mee lidi biasa2 aja sbb xda bahan. Mee lidi kosong ala kak suzie namanya.


󾦀Ketuk bawang putih 5-6 bijik. Panas minyak tumis bawang putih tadi.
󾦀masuk cili kering blender 1 sudu.
󾦀masuk sos cili 2 sudu
󾦀masuk sos tiram 2 sudu
󾦀masuk kicap manis 2 sudu


Kacau2 bg pecah minyak. Then masukkan air ckit dlm 1/2 (guna pot nasik yg plastik tu). Pastu gelegak dan pekat, masuk gula ckit je. Garam xpayah tp terserah tekak masing2. Pastu masuk mee lidi yg telah direbus lembut. Kacau2.jgn risau air td xkn meladung sbb akan jd sperti gmbar ni. 


Ok.bai!!󾍒
Meh makan!!







glitter-graphics.com

Apr 21, 2015

Alahan??bleeding??mengandung?? part 2

Part 2
Saya dibawa ke hospital. Time ni ramai org jd saya perlu menunggu. Bayangkan dari pukul 4 ptg..tgh malam baru nama saya dipanggil. Konsep mereka siapa sakit parah didahulukan. Mungkin saya tidak berapa parah gamaknya.

Scan baby juga ok. Degupan ok. Tetapi biasa lah kalau dh namanya masuk spital saya kena lalui cek laluan bawah. Allah ini xdpt dielakkan walaupun pd awal saya minta tidak mahu melakukannya. Saya akur akhirnya. Sejenis alat semacam mulot itik digunakan untuk membuka dan menahan. Saya tidak pasti itu. Yg pasti katanya laluan saya ok dan tidak terbuka. walaupon doc perempuan tetap malu. Saya dimasukkan air. Malam tu tdoq spital la.


Kemudian saya dapat keluar wad esoknya. Saya juga berharap keluar cpt sbb xsanggup nak cek laluan  banyak kali. Namun appoiment susulan saya perlu hadiri. 
Ini yg menyakitkan. Kejang2 badan saya menahan ngilu bila doc merodok (maaf ayat ganas) laluan bawah. Agak malu juga kena suluh lampu di ctu dan dia memasukkan alat tuk cek drh xsilap. Ini segan kerana doc lelaki. 


Kemudian cecah 4bulan darah still keluar. Tidak berhnti. Pad saya sentiasa pakai yg overnight. Saya xsedap hati sbb saya xtahu apa masalah kandungan saya. Saya kemudian pergi buat scan Wyko specialist Jalan beserah. Di sini lah baru saya tahu masalah kandungan. Rupanya uri saya di bawah dan air ketuban saya sedikit. Tetapi jantung baby ok. Doc anggarkan bayi girl. Saya diberikan surat refer pakar. 
Esoknya saya jumpa pakar scan. Doc pakar menyambut baik kedatangan saya. Saya kemudian diminta baring dan sesi scan bermula dan ini agak lama. Scan terperinci dilakukan. Dari saiz tulang dan sebagainya. Ya benar..air ketuban sedikit katanya. Saiz baby ok. Tulang ok. Pundi baby juga ok jd dia mahu cari punca kenapa air ketuban saya sedikit.


Doc bgtau selalunya kalau air ketuban sedikit ade 3 perkara:
1. Masalah uri
2. Pundi kencing bayi masalah
3. ketuban bocor


Dan masalah saya adalah yg ke3 itu. Setelah doc mengambil sampel dalam laluan bawah. Sah air ketuban yg bocor. Pundi baby berfungsi dengan baik. Alhamdulillah. Saya mmg tidak perasaan saat bila bocor kerana saya sentiasa bleeding. Doc ckp air keluar sekali dgn drh. Doc minta saya buat2 batuk tuk pastikan samada air keluar atau tidak dan Saya batuk pon sikit air keluar. Ini merisaukan kerana fungsi ketuban adalah utk pembesaran bayi. 


Semasa pemeriksaan di wyko semalamnya...doc bgtau seperti tiada harapan tetapi kami masih lagi berharap kerana cek jantung baby berdegup dgn baik. Jadi doc pakar tersebut berharap yg baby kami akan bertahan sehingga 7bln. Ketika ini baru 5 bulan dan masih lagi berdarah. Dan sentiasa pakai tuala wanita. Bawak bekal ke mana saja. Saya kemudian diminta dtg utk scan seterusnya pd 11.3.2015 kalau tidak silap. Saya dibekalkan antibiotik kerana mengikut doc jika ketuban bocor. Jangkitan kuman mudah berlaku sbb dh ade lubang bocor tu. 


Sejak tu nak naik kereta pon saya tak berani. Saya takut air ketuban keluar. 
Satu mlm ni saya keluar dgn suami nk tapau makanan. Dalam perjalanan darah membuak. Saya sakit perot mcm sakit sekejap2. Org kata mcm nk bersalin tu. Sakit dtg kejap2. Darah penuh kusyen. terus balik rumah. Esok p cek. Doc ckp baby ok. xkene tahan. Tapi saya letih. Maybe darah saya bnyak keluar buat saya letih.
Saya dan suami kemudian amik keputusan tggal di rumah kakak buat sementara. Suami bimbang jika saya sorang2 di rumah. semasa dia kerja. Mlm tu abah mak adik2 dtg tgok saya. Abah menangis depan suami (ni suami cerita). Abah kata xsanggup tgok saya sakit2. Katanya saya sentiasa bersama abah ke mana saja abah pergi waktu kecil dulu sbb saya kematian ibu sejak kecil lagi jadi abah kata xsanggup tgok saya sakit. Saya sedih pula dgr begitu. Saya kuat abah. Saya nk abah ceria tgok saya. Saya anak abah yg kuat dan tabah!!


Esokkan pg waktu subuh saya sakit. Sebelum itu mmg saya tumpah darah dh. Yg tahap xbermaya. pucat habis. Tp mcm sebelum2 ni. Kalau p spital doc benarkan balik. So saya rasa biasa ja lah. Then subuh tu dalam bilik air saya rasa ada something nak keluar. Kalau darah beku akan keluar terus ja. Tp ni keras. Saya mnjerit panggil kakak. Kakak mnta saya tahan xbg keluar. Kakak sebenarnya dh xsedap hati bila saya ckp keras. Abg long tanya samada keras itu seperti apa. Saya xpasti tp keras. Alhamdulillah suami belom gerak ke tempat kerja. Kakak dan suami pakaikan saya pampers org besar (ngeee..). kali sakit yang amat. 
Dalam kesakitan tu saya xlepas berzikir dan saya dpt agak something yg keras itu adalah kepala baby saya mungkin. Saya seperti tahu apa akan terjadi seterusnya Namun Saya seperti mengharapkan semuanya akan baik sahaja. Saya terpaksa duduk mengiring utk mnghalang dr keluar. Selang berapa minit sakit kembali. Sementara nk smpai hospital dugaan sungguh sbb jalan sesak. Belom pukul 7 pon lg tp dh bnyak kenderaan. Suami usah cakap la. Bawak kereta dh mcm F1.  Kakak nangis smbil minta saya zikir. Saya waktu tu minta ampun mnta maaf pd kakak kalau ada salah silap. Dia lagi menangis dengar saya ckp mcm tu. Saya sebenarnya risau apa2 terjadi. Eloklah saya mohon ampun terlebih dahulu.


Sampai hospital. Terus suami keluarkan saya. Alamak dia nak dukung ke. Saya dh arr berat. Kebetulan ada seorang nurse bergalas beg di ctu mngkin waktu kerjanya telah hbis. Dia yg membntu mengambil kerusi roda. Saya terus dibaringkan atas katil dlm bilik bersalin. Doc cek dan katanya laluan saya terbuka penuh. Saya masih bergelut dgn kesakitan. Setahu saya uri bawah xboleh bersalin normal. Mungkin uri saya dh nakk ke atas. Ya mungkin. Waktu tu doc minta suami saya masuk. 
Saya dh xdgr apa yg doc ckp pd suami. Yg pasti nurse2 disekeliling saya mnta saya zikir sentiasa. Suami cerita semula kepada saya apa yg berlaku. Rupanya doc bgtau sekian sekian..bukaan penuh..sekian sekian..suami terus ckp yg selamatkan nyawa saya dulu. Doc dtg dekat saya dan ckp....puan...kalau rasa sakit terus teran. Suami pegang tgn saya wktu. Ya....saya tahu kini. Bagaikan mimpi. Dgr suami ckp ckit lagi... dan 2kali teran baby keluar. Allahurobbi....allahuakbar...allah..allah...


Tiada kata mmpu diungkapkan. Seawal 5 bulan saya merasa melahirkannya. Suami tanya doc bayi lelaki atau perempuan. LELAKI.... Allah..berjujuran air mata mndgrnya....sedari dlm perut lagi mmg kami memanggilnya Aryan. Maksudnya kekuatan. Aryan Yusoff.


Doc meletakkan baby di atas dada saya. Baby Aryan masih bernyawa tetapi berat cuma 250g. Kasihan anak. Bonda sayang sgt pada kamu. Tapi allah lebih sayangkan kamu nak. Dan saya xpasti sewaktu bila nyawa aryan terhnti kerana pd ketika itu saya sudah lemah. Saat doc mengeluarkan uri yg hancur saya xdpt menahan kesakitan. Terlalu sakit. Saya dicucuk di peha kiri. Tgn kanan kiri juga saya dicucuk. Banyak kali cucuk disebabkan doc pelatih maybe salah urat. Satu tgn 3 4 kali salah cucuk.huhuhuhu...akhirnya doc yg menyambut bayi saya yg cucukkan. Baru lah jarum masuk terletak.


Berkenaan uri pula. Ya..uri pecah. Doc keluarkan tp scan tetap ada lg. Yg ni paling sakit. Kaki saya dinaikkan tggi. Dan dikangkangkan luas. Dgn tgn xboleh juga mereka juga penyepit saya xberapa perasaan. Sakitnya allah ja tahu. Saya kemudian pengsan. Saat saya pengsan tu saya boleh dgr suara nurse panggil saya. Mereka terusan panggil nama saya... Berdesing.... Sayup....sayup...seperti saya di dunia lain. Saya xsedarkan diri.


Setelah sedar proses keluarkan uri masih belom berjaya. Saya merasai sakit yg amat. last yg keluar scan clear. Saya terus dimasukkan ke dlm ambulance utk ke bangunan lain. Sebelum tu saya sempat minta ampun pada suami. Dia nangis. Saya tahu itu!. 


Saya dimasukkan ke wad. Wayar dipasangkan diperot dan bahagian dada. Ini kerana degupan jantung saya terlalu laju dan saya memerlukan 4 beg darah. Waktu ni keluarg nak bg drh mereka tp menurut doc yg merawat saya, saya kesuntukan masa. Doctor bimbang organ dalaman saya xberfungsi disebabkan hemoglobin saya tggal 4. Jd saya perlu dimasukkan darah dgn segera. Xsilap saya darah normal 11 ke atas. Waktu tu saya mmg pucat. Rata2 yg melawat kata saya pucat. Tekan tgn saya mmg xnmpak langsung merah darah.


Waktu ni sekali lagi saya dirodok tuk bersihkan uri. Scan clear.
Saya dipakaikan pempers dewasa kerana xmmpu nak bgun ke tandas. Waktu ini...saya seperti mmpi. Suami dtg dan bisikkan yg mereka semua perlu pulang tuk menguruskan bayi kami. Saya hanya angguk dan terus xsedar.mngkin kesan ubat.
17.2.2015. Bayi dilahirkan dan selamat dikebumikan di sebelah pusara arwah bonda saya...abah mandikan dan wudukkan Aryan serta kafaankan disaksikan tetamu yg hadir. Maafkan bonda nak. Bonda xdpt nak pegang kamu saat ini. 


Aryan Yusoff Bin Mohd Hajazi. Allah sayangkan kamu. Semoga bonda dan ayahanda tetap tabah. Kami bersyukur kerana allah telah bagi kami peluang merasainya. Kami tetap beryukur. Sedih tetap sedih tp kami meredhainya. Tipulah. Ibu mana xsedih. Masa yg dapat merawatnya. Mula2 mmg lah sedih. Siapa yg mengalaminya semua begitu cuma kita jgn lah terlalu sedih sehingga menganggu emosi. tidak baik begitu. Redhalah. Allah beri ini kerana dia tahu kita mmpu hadapinya. Banyakkan berdoa. Banyakkan bersabar. 
Damailah di sana...


Tik..tik..tik..waktu berdetik. Semuanya bagai mmpi...


Proses berpantang. 
Waktu ini dugaan sekali lg apabila susu saya bnyak. Saat susu menitis..hati ibu terusik. Siapapun anda jika duduk di tempat saya pasti merasai perkara yg sama.
Alhamdulillah susu saya mmg bnyak tetapi sayang buang begitu saja. Tidak mengapalah....saya mnta Allah kuatkan hati saya. Didik hati saya supaya bersabar. Alhamdulillah....keluarga sentiasa bersama. Walaupun saya tahu mereka sedih melihat keadaan saya tp saya ok dan kuat !!dun wuri!!
Sekarang saya dh lebih 60 hari tp saya still berpantang. Saya kalau bole pantang lama.(boleh kuruskan bdan ckit..hehee)


Sori kalau tulisan tunggang langgang. Susah ckit ni update melalui fon.  Asyik lari saja key. Jari beso..hehee..Kejang taip lelama.hahahaaa..



glitter-graphics.com

Alahan?Bleeding?Mengandung?Part 1

Part 1
Diam tak diam sudah 9 bulan saya tidak menjengah ke blog ini. Asyik bertangguh saja. Perasaan malas menebal. Bila malas menyerang tidak boleh buat apa lah. Saya mengharapkan anda semua yang sudi membaca dan menjengah blog saya sentiasa sihat dan di murahkan rezeki.

Agak kekok sedikit penulisan kali ini kerana saya cuba menggunakan 'saya' dalam penulisan. Sekadar mencuba. 

Ok. Melihat kepada tajuk sudah pasti saya akan berkongsi pengalaman saya yg sedikit itu namun cukup bermakna. 

Alhamdulillah. Alhamdulillah..Alhamdulillah..hanya itu mampu saya ungkapkan. Pada 12.11.2014 tahun lepas, saya disahkan mengandung 6minggu setelah 4 tahun menantikan cahaya mata.

Saya dan suami terlalu terkejut sampai kami tidak terkata. Ceritanya begini...

Saya ke doctor kerana period saya sudah sebulan. Darah xhenti. On off sesekali. Saya risau manalah tahu kan ada penyakit atau ketumbuhan. Fikiran mula lah negatif. Keputusan ke doctor itu pun setelah saya mengalami pendarahan yg banyak dan berketul2 besar tapak tangan pada subuh hari. 
Kalau dulu2 rajin juga cek UPT bila lewat period tp akhirnya jd malas. Berserah pada Allah swt. Jika ada. Alhamdulillah. Rasanya lama juga tidak cek upt. Bukan berputus asa tetapi period jarang lewat dan percaya rezeki Allah. Kalau Allah kata jadi maka jadi lah. Jadi saya percaya dan bersabar. 

Sesungguhnya belajar erti sabar ini memberi kita kekuatan. Allah itu maha adil. Kepada anak muda di luar sana jgn lah terlalu taksub atau terlalu bersedih jika masih belum punyai rezeki anak kerana Allah sudah ada perancangan yg lebih baik untuk kita. Ya...perasaan sedih itu pastilah ada. Kita manusia biasa. Saya juga begitu. Tipulah tidak sedih namun Allah maha mendengar. Berusaha dan berdoalah. Tidak salah. Allah menyayangi hambanya. Yg penting, hidup lah dengan bahagia dan saling menghormati. 

Andai tua tulang membongkok tiga, andai kulit sudah berkedut di sana sini, tangan sudah terketar2 namun masih tiada anak  ketahuilah Allah sentiasa ada. Allah maha kaya. Allah uji kerana dia tahu kita mampu hadapinya. Selagi hayat masih ada, saling menghargailah. Saling bercintalah. Kekalkan bahagia. Saling bergelak tawalah dgn yg tersayang. Itu resepi bahagia. Marahlah dgn senyuman. Terus terang saya katakan selalunya saya tidak mampu marah kerana si cinta sering membuat lawak dan buat saya ketawa. Tgh merajuk pon boleh gelak2. Terus xjd merajuk. 2minit je.Ngeee..

Saya tidak berani katakan namun setakat ini Alhamdulillah kami masih kekalkan hubungan yg aman. Ke hari depan kita tidak pasti apa akan berlaku. Hati manusia boleh berubah namun doa saya semoga hubungan kami baik2 aja. Begitu juga doa saya kepada kalian.

Saling mengalahlah. Jgn melemparkan kata2 yg kesat. Berlemah lembutlah dgn pasangan. Saling berpegang tgn lah. Saling menghadiahkan pelukan. Saling tersenyumlah. Ketawalah. Kamu akan nmpak muda. Tetapi jgn berdekah2 pula. Maafkan saya dgn nasihat saya yg serba kekurangan ini.

Baiklah. Melalut pula. Ok. Asalnya tarikh period selalunya dalam 18 atau 19. Namun period saya awal iaitu pada 14 oktober. Seterusnya berlanjutan sehingga sebulan. Dalam sebulan itu ada juga on off sekejap tapi xlama. Selalunya mesti ada. Mmg darahnya sentiasa ada. 

Pada 12 november pergi klinik cek. Risau mcm2 lah. Takut ada penyakit seperti ketumbuhan. Setelah cerita itu ini kepada doc. Saya diminta baring untuk scan. 

Subhanallah. MasyaAllah. Doc kata ada kantung. Allah..allah..allah. Perasaan waktu itu tidak pasti. Benarkah?? Kami seperti kelu untuk berkata. Doc kata dalam 6minggu. Kemudian doc minta test urine. Di depan kami doc titiskan urine atas tester dan 2 line naik merah serta merta walaupon saya tetap katakan pada doc saya sedang period.  Doc excited dari kami. Kami masih tidak terkata. Dalam hati hnya mengingati Allah...allah..allah. Ucapan tahniah bertalu dari doctor. Saya genggam tgn doc seerat mungkin. Ya..gembira dan terharu namun masih cuba mengawal emosi.

Saya diminta untuk dtg 2minggu kemudian untuk sahkan degupan jantung bayi. Keluar saja dari klinik. Kami suami isteri saling berpandangan dan masing2 mengukir senyuman. Sedangkan dalam bilik doc td kami xmmpu luah dgn kata2. Kami menghulurkan tgn menuju ke kereta. Masih belum berkata2. Dalam kereta suami tnya mahu makan apa. Saya sebenarnya tidak kisah apa pun kerana tiada alahan. Doc td juga bertanyakan samada saya alahan. Saya mmg tiada rasa alahan seperti muntah2. Cuma saya kerap letih. Saya jangkakan letih itu dek kerana badan saya semakin memberat. Terus terang katakan berat saya sudah melebihi ketinggian. Itu yg membuat bdn letih dan tidak bermaya. Sangat berat. Rupanya suami yg merasai alahan terlebih dahulu. Dia sentiasa demam. Baru baik demam kemudian demam lagi.

Seterusnya kami menuju ke ECM kuantan. Kami menuju ke Chicken Rice Shop. Saya kemudian meneliti imbasan scan bayi kecil Kami setelah duduk dengan selesa. Suami kemudian mengucapkan tahniah kepada saya. Dan saya juga membalas ucapan sama sepertinya. Ada genangan di mata kami. Saat itu xdpt digambarkan rasa itu. Saya rasa anda fahaminya.

2mnggu kemudian doc membuat imbasan sekali lg. Dan.......ya..degupan itu..dup..dup..dup... ya...itu baby. Sekali lagi doc ucap tahniah namun tarikh due kelahiran sentiasa berubah dek kerana saya tidak pasti tarikh sebenar disebabkan drh sentiasa keluar. Dah lari dr tarikh period. Saya cuma kasi tarikh yg terakhir iaitu 14.10.2014.

Kemudian saya dibekalkan ubat duphaston (betul kot ejaan). Seperti biasa doc nasihatkan untuk tidak melakukan kerja2 berat. Saya makan dgn baik. Tiada alahan segala. Kami cuma beritahu berita ini kepada keluarga. Tidak war2 kan kerana masih baru. Namun darah saya sentiasa ada.  Mcm darah period. Kadang bnyak kadang sikit.

Masuk 3 bulan saya bru merasai alahan tetapi alahan biasa seperti meloya bila menggosok gigi. Ini xbole. Tp paksa gosok juga sbb xselesa.

Pada 25.12.2014 kalau xsilap tarikh. Saya dimasukkan ke hospital disebabkan darah yg tidak berhnti. Dan keluar berketol2 besar.

Ketika tu saya baru saja nk mkn nasi. Darah memercik keluar seperti air. Hbis lantai penuh darah. Saya sempat capai telefon dan cuba call suami tetapi lupa kredit habis. Allah time ni la xde kedit. Jd pengajaran. Sentiasa kene ade kredit fon ye. Dan menjadi tragis betul bila whatsApp saya pula tiada liputan pulak. Dan dan xde internet. 

Saya cek baki tggal 1 sen. Saya teringat saya ada buat 8pax jadi saya berdoa semoga 1sen tu smpailah mesej pada kakak saya. Alhamdulillah smpai. Saya cuma bagitau kakak mnta suami call saya urgent. 

Xdan berapa minit suami call. Masa tu saya dh duk dalam bilik air. Ketulan besar2 ade dlm 5 ketol xsilap. Dan darah sentiasa mengalir. Saya cuba tidak cemas tp saya mcm nk pitam sebab darah saya terlalu banyak keluar. Suami balik rumah dari tempat kerja. Suami smpai2 panggil saya. Saya mmg dh lemah. Kaki xberdaya nk bngun. Suami segera bersihkan darah dari ruang tamu smpai lah ke dapur. Sgt ngeri kalau tgok drh tu. Namun Saya tidak sakit saat darah keluar. Lalu suami mencedok darah dan bersihkan. 


Kemudian kakak saya tiba bersama suaminya. Saya dikejarkan ke hospital besar Kuantan...... 

bersambung...
                                                  
glitter-graphics.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails