Nuffnang Ads

Oct 18, 2011

Semalam dalam kenangan....Auwwww(",)

Semalam dalam kenang-kenangan...tajuk cam jiwang habis...hik hik hik

Alhamdulillah...syukur tak terhingga pada Allah...

Semalam Majlis Anugerah Khidmat Cemerlang...Rezeki dari-Nya...sebenarnya tak sangka akan dapat sebab orang lain tak kurang hebatnya dalam bekerja...Alhamdulillah..ni semua rezeki...penilaian berdasarkan SKT tahunan, Mc yang minima, EL yang minima...Alhamdulillah juga memang Suzie jarang Mc dan EL....dalam2 nak benti keje tu dpat pula anugerah sebegini...Moga2 ini menjadi satu semangat buat Suzie dan teman2 yang lain...tp InsyaAllah...Suzie tetap akan benti keje juga cuma belum pasti lagi tarikhnya...sayang tetap sayang..inilah tempat Suzie mencari rezeki...

Pengalaman demi pengalaman....kenangan demi kenangan...

Sebelum dapat keje sekarang ni...kerja tempat dulu(salah satu tempat di Kuantan)...Suzie pernah berjalan kaki lebih kurang 1km atau 2km..betapa jauhnya....penat toksah cakap la...kuar umah pukul 6 pagi untuk berjalan sebab kenderaan awam sukar nak dapat area tu..ade tu ade tp kadang lambat..kadang tak de terus......mase tu Suzie duduk umah sewa...Sampai tahap longgar la lutut ni berjalan...dah sampai simpang tempat keje tu pula...siap ade BABI lak berlonggok...haihhh..macam lipas kudung aku berlari....baju kebaya ntah ke mana...kain terangkat ntah ke mana.(mase tu kurus tahap gaban, bole la aku berlari laju kan)..dasat tak dasat aku berlari sambil bawak batu..(tujuan batu sebab nak baling dan alihkan perhatian sang BABI)

Suatu mase aku tak larat sangat berjalan...aku call abah...tp aku tanyer dulu dia kat mane..kalau dia hantar adik2 aku sekolah..sekolah adik aku ni kat bandar jadi time pas abah hantar depa tu..abah bolehlah belok kiri untuk ke tempat aku. Tu pon kalau aku call abah cepat..kalau abah dah sampai umah dia..mang aku dah tak leh la mintak tolong....kalau tidak,aku suh la dia amik aku kat tepi jalan...jarang jugak aku wat gtu sebab aku tak nak susahkan dia. Abah ade gak pelawa dok umah dia tp aku je yang tak nak...tak pe la..aku cuma tak nak susahkan dia.....

Banyak lagi la kenangan dan pengalaman tak aku lupa...

Ape pon...Suzie sangat berterima kasih kepada pihak majikan sekarang kerana beri peluang sebegini dan syukur pada Ilahi atas semua ni....

kesabaran...mengajar kita erti hidup....(",)




Oct 10, 2011

Jamuan makang bersame jirang tetangge..(",)>>Sila bace kot ganu...hehehe

Hai...

Diam tak diam dah dekat setahun Suzie tawen...18.11.2011 cukup setahun. Dah dekat setahun juga la duduk umah kat Indera Sempurna tu. Tp Suzie je yang jarang ade. Ni la 1st time buat makan-makan bersama jiran tetangga kat ctu..mereka kat cni share duit dan buat jamuan raye...seronok jugak la walaupon malam tu ujan turun dengan lebatnya.

Pagi tu kami kaum pempuan dok siang menyiang sayur payur (payur??)...kaum laki lak siang menyiang ikan, sotong, daging dan yang sewaktu dengannya untuk BBQ. Menu utama nasi ayam...hum...makan tak hengat...Suzie dgn mak mentua makan sampai se'eh...hehehe...tak de la..Suzie makan ckit je sebab kenyang air...minum je dah berape tong (TipU la tong!!!)

Yang kelakonya..ujan dah la lebat time tu..so ramai lepak kat porch umah Suzie...Suzie amik ikan bakar dan letak dulu...g berlari amik air sementara tu. Sampai semula depan umah, ikan bakar kena kebas dek budak2 remaja ni..."OOOOoooo kebas ek?"..."tak de la kak..kami amik je..."hahaha...sweet betul diaorang ni. Masing2 bersila ngadap makanan...aku tak marah pon..saje usik depa...depa rupanya tukar ikan...amik la dik oiii...banyak lagi nu dok tgh bakar...jenuh nak habiskan...


Malam tu banyak jugak la nasi ayam tak habis dan masing2 tapau bawak balik..Suzie pon amik tp ckit je sebab takut tak habis..kami tinggal berdua je pon.

Yang penting kuih Suzie licin..hehehe..lega tengok licin....harap tahun depan ade lagi acara cenggini...boleh merapatkan ukhwah sesama jiran tetangga....ye dak?


Selamat beramal....(",)



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails