Nuffnang Ads

Jun 7, 2011

Aku pergi berperang demi nak dapatkan kerja....


Memang aku pergi berperang.!!

Ni aku nak citer pasal temuduga bertulis...ingat lagi kan baru ni aku dapat panggilan tu...So ari Ahad tu aku pergi la...Cik Jazie hantarkan. Jalan punyer la jem mase nak masuk ke Wisma Belia tu. Then Cik Jazie drop aku kat tepi jalan. Takut lambat pula aku masuk dewan. SO dia p cari parking. Sampai pan dewan tu aku tanyer la penguatkuasa tu. Dia cakap leh masuk then tunggu kat bilik menunggu. Bilik menunggu tu besar juga la. Macam dewan. Aku test 2.30 petang tp aku masuk test jam 3 lebih juga la sebab sebelum aku test tu dah ader org test. Tp aku nak citer punya lah seksa amat nak masuk test. Berasak2 dengan semua calon. Depa berebut2 nak masuk test. Bayangkan lah aku yang kecik ni kena pijak kaki. Sakit yang amat. Kiri kanan aku semua badan besar dan tinggi. Mase tu tunggu depan pintu dewan, tunggu penguatkuasa tu buka pintu tp orang yang kat belakang2 dah tolak2. Aku tahan je kaki sakit. Bila pintu dah buka lagi lah orang belakang tolak2. Sakit jiwa aku jap sebab kaki aku dah kene pijak. Tudung yang aku pakai ala2 hana tajima ke, ala arabian ke semuanya dah senget benget. Dada aku sakit weh sebab kena himpit. Mamat sebelah sempat paut lengan aku dan tanyer sama ada aku ok tak sebab mase tu aku nak jatuh sgt dah. Di belakang aku, aku dgr budak2 perempuan menjerit SAKIT....SAKITTT...SAKIT....mungkin dia kena tolak. Ye la sebab aku pon kena tolak. Dia tolak aku, orang belakang dia tolak dia. Penin aku! Air mata dah merembes kuar. Siap org kat depan cakap jgn TOLAK..ADE ORG NAK PENGSAN NI!!! Nak hambik test macam nak pergi mati! Seksa gila. Apasal la pihak pengurusan tak buat berperingkat atau pon aturkan dulu berapa org leh masuk. Bila berpusu2 rebut memang jadi begini. Terlalu ramai sampai pengawal tak leh nak kontrol. Macam rusuhan pon ader..Giler wa cakap sama lu..aku lak skema giler..org tolak2 aku wat derk je. Konon sopan ar. Tp yang sakitnya haku juge...Masing2 mesti nak habis awal test tu. Test tu 60 soalan untuk setengah jam. Kaki aku sakit sgt. Aku dah tak payah jalan sendiri sebab orang yang dari belakang tolak2 sampai aku lepas masuk ke dewan. Punye lah teruk mereka yang dok belakang tolak2 sampai aku jatuh kat penguatkuasa. Nacib tak terpeluk. Aku sempat berpaut juga la pada dia. Sian pakcik penguatkuasa tu. Then aku pasan beg aku dah terbang ntah ke mana sebab mase dok berasak2 td aku rase ade lagi. Rupanya beg aku awal lagi dah masuk dewan. Tuan dia kat tak lepas masuk lagi. Nasib org MPK tu tanye beg sape ni?Dengan pantas aku angkat tangan. Sambil tahan air mata. Aku dapat masuk dewan dan rase lega sebab aku tak lemas kena himpit tp aku tengok kaki aku ade macam darah beku macam bekas tersepit tu. Sakit......Aku terus duduk cari tempat duduk sambil aku nangis! Bila dapat soalan.....bila dah bole buka kertas soalan, aku tengok soalan pon bukan main senang (susahnya!). Aku rase aku dah tak fokus sebab macam2 aku rase. Soalan yang senang pula aku dah salah jawab sebab aku konfius! Aku main pakai tibai jek. Aku tawakal je la sebab aku rase aku mang tak dapat keje tu. Susahnya nak dapat keje!Setengah jam tu rase tak cukup bg aku hak menanggung sakit dek penangan pijakkan org. Aku nekad je la. Kalau ade rezeki, ade la dan aku kena bersyukur.

Rupanya ada 24,201 borang calon. Yang terpilih untuk ujian bertulis tu 3 ribu orang dan salah seorang tu mang sah2 ar aku. Tp sayangnya aku rase out dan down sgt bila aku sendiri kena macam tu. Aku mang berharap aku dapat panggilan ke-2 tu nanti tp bila aku down jawab soalan, aku rase aku dah tak dapat dah keje tu.

Balik je rumah mak mentua aku....kakak ipar aku dah tanyer. Then aku citer la ckit2. Kebetulan kakak ipar aku n anak buah ade balik bercuti. So malam tu aku kuar dgn depa. Just aku nak lapangkan hati dan fikiran dek penangan siang tu. Semalam Isnin, aku mang amik cuti sebab tak sempat nak balik k.l ari ahad tu. Mang ramai betul calon. Aku pula semacam fobia dek kejadian kemarin tu. Mahu tak...kaki aku sakit. Bila solat, aduh sakittttttttt bila nak lipat tu....

Semalam aku nak balik k.l dah. Selalu time aku nak balik k.l kompom2 aku nangis tp pan Cik Jazie je. Ni aku dah terkantoi pan semua. Mase aku salam dengan mak mentua n kakak ipar, aku dah selebet nak nangis. (SIAP!AKU DAH BUAT PERANGAI) Pak mentua aku peluk dan pujuk2 aku. Lagi la aku menangis. Laju je turun macam air ujan!!!-(mesti semua dah tahu aku anak manja!)---aku bukan budak manja ok!...hehehehe(ayat nak kaber).

Ari ni selasa, aku dah mula keje macam biasa tp masih teringat2 kejadian petang Ahad tu...kalau ade rezeki aku, ALHAMDULILLAH....kalau tak do...aku kena mohon yang lain pula la nampaknya...aku nak balik Kuantan...So aku kena usaha carik keje walaupon dah melambak resume aku hantar kat mana2 agensi. Aku kena bersabar dan terussss berusaha. (tu ayat nak sedapkan hati sendiri)..SEKIAN!







4 comments:

  1. dia ade tnyer tentang sukan ckit, sains ckit, math ckit...pengetahuan am juga

    ReplyDelete
  2. tak dapat jawab sgt sebab susah....huhuh...rase macam tak dapat dah keje tu...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails