Nuffnang Ads

Nov 4, 2011

''Perkara tak masuk akal yg anda lakukan sewaktu zaman kanak-kanak '' Ingat lagi tak ??


Ha tu tajuk HotChat hari ni dari Hot FM...

Korang pernah buat tak perkara yang tak masuk akal tu?Tak kira la ape dia perkaranya...bila dikenang mesti senyum sensorang...atau mungkin ade juga yang fobia.

Kalau aku lak mase kecik dulu...rasenya banyak juga perkara pelik@nakal@dan tak masuk akal yang aku buat....(gara2 bosan kan tak de keje).Tp tak de la sampai tahap aku terjun bangunan dan tak de la dasat mane pon ape yang aku buat tu...tp tu semua kenangan..

Ni kisah aku kecik2 la...ade satu mase tu..(mase tu arwah mak aku ade lagi tak silapnya:Aku usia 5tahun kot). Mase tu waktu pas maghrib la lebih kurang..along n abg ngah aku p mengaji (aku lak belum ngaji lagi..bercakap pandai la tp cakap terbalik>>selalu terbalik bila ade huruf G dan J dalam satu ayat)..pastu arwah mak aku tanyer la kat aku kan.."adik sayang tak mak abah?"...aku diam je tau tak....aku sebenarnya malu nak cakap aku sayang...hehehe

*oh ya..adik tu panggilan mase kecik je ok. Bila aku dah besar ckit aku malu org panggil aku adik..so aku suh tukar panggilan aku...hehehe...

Then abah aku tanyer la banyak kali soalan tadi tu then..."sayang"..dalam hati je jawab. Aku malu giler kot mase tu nak luahkan perkataan sayang...Then mereka ugut ugut aku yang mereka nak lari rumah kalau aku tak jawab "sayang" (aikkk...terbalik.>>nampaknya perkara tak masuk akal ni mak abah yang buat..)hehehe

Aku wat dunno je la bila depa cakap nak lari umah kan..tinggalkan aku(aku cuak giler time tu sebb takut betul2 depa tinggalkan aku). Ha Mak Jemah.....ye Senah oii....memang betul2 depa setat motor betul2....mase tu aku rase nak suruh along n abg ngah cepat balik ngaji tp time tu depa bukan ade enset bagai kan.

Dah tu aku meraung kau...Satu rumah dengar volum aku yang power tu...mang giler ar aku meraung...aku keluar rumah sambil nangis2..Tengok abah just setat je pon motor tu..depa siap sengeh2 kat aku...Aku p peluk depa.Aku malu2 cakap "ye..adik sayang". Mase tu bahagia sangat tau depa pelok aku. Aku manja dengan depa sebab aku bongsu.

Hal lain yang pernah aku buat adalah bilamana aku paksa abg ngah hayunkan aku...bukan pakai buaian ok tp kain pelekat!Aku suh dia gantung kain pelekat kat leher dia dan aku duduk dalam kain pelekat tu dan dia hayunkan aku..Korang dapat bayangkan tak kain pelekat tu gantung kat leher?Harap dapat bayang k...dah tu aku duduk la macam aku dok dalam buai..kaki aku terjuntai ke bawah...sekali dua kali tiga kali hayunan ok lah kan...tp pastu aku jatuh gedebuk sebab kain rabAKKKK...wakakakaka....abg ngah aku tarik diri sebab dia kate aku berat nak gantung2 kat leher gtu..hahahahaha...aku gelak sampai guling..

Ni pula kisah aku paksa kawan abg ngah...abg ni jiran sebelah umah aku. Selalu datang cari abg ngah aku...aku mase tu lepak depan umah sensorang..biasalah...aku time tu boring kan. Bila dia datang je (mangsa neh)..aku paksa dia nyanyi lagu LIDAH TAK BERTULANG...korang pernah dengar tak lagu tu???Ha...mesti korang tak pernah dengar tajuk gtu...abg tu pon cakap la pada aku..."lagu ape tu..tak pernah dgr pon?".."ala....ade la. tak kan tak pernah dgr...nyanyi la..nyanyi la.."jawab aku..aku paksa gak dia nyanyi...dia cakap tak reti...then bila abg ngah aku datang, kawan dia cakap..."weh adik ko ni nak aku nyanyi lagu ape?aku tak pernah dgr tajuk tu LIDAH TAK BERTULANG. Ape pelik2 la..."

"Dia memang pelik.."huh...abg ngah jawab gtu!Dah tu dia tak nyanyi la pada aku...tp suatu hari tu mase dalam keta otw nak balik kampung...lagu tu berputar kat radio...penyanyi dia Aisyah tajuk lagu: (Janji Manismu)...Ha.....lagu ni lah...lagu ni lah...aku jerit cakap pada abg ngah...dia cakap:"cakap la lagu Aisyah...ni tak...LIDAH TAK BERTULANG..memang la tak tahu!!!"Aku diam!

Kisah ni pula terjadi mase arwah ibu dah takde....aku suke main nyorok (nyorok tu sembunyi) tau...Nak2 bila abah balik keje..aku akan merengkuk bawah tudung saji (aku kecik je time tu)...bila abah cari aku, aku diam la. Then bila pelik je tgok bawah tudung saji tu macam penuh je...dia buka dan aku..HAH!!!!!aku sergah la dia...tiap2 hari aku wat gtu sampai dia dah tau aku nyorok ctu, tak perlu dia terjerit2 panggil aku...

Aku juga gemar main nyorok2 dengan kawan2...kalau main nyorok kat umah aku maka kawan2 mesti susah nak jumpa aku sebab aku aku panjat siling umah dah duduk atas tu...wahahahaha..HEBAT tak aku??hebat taik kucing..kalau roboh siling tu patah la kaki kau!

Aku juga pernah panjat pokok manggis belakang umah aku dan makan nasi atas tu..kau ado??Pernah juga jadi juara panjat pokok ciku sampai puncak di belakang umah jiran dan abah nampak>>>aku kena marah..pastu pokok tu patah!

Ni pula perkara yang aku tak pernah lupa....aku makan gula2 getah dan aku tertelan..gula2 tu ade la 2@3 buji aku makan. Then aku tertelan...aku pernah dgr kalau tertelan gula2 getah nanti gula2 getah tu terbelit kat usus ke pe tah..Mase tu la...

Aku pon lompatla supaya gula2 getah tu cepat kuar. Yang bodonya...time aku lompat tu kebetulan kat bibir aku letak duit seposen(tak sempat nak simpan)..Nah...tgh2 lompat aku tertelan pula duit...hah kau!Makin laju aku lompat sampai depa pelik tengok aku..mase tu aku kat kedai abah aku...abah aku memang dah pesan jgn makan benda bukan2.Aku je yang degel!Tapi time berak kuor woooo...termasuk la duit tu!!

HA semua tu kenangan aku....aku sayangkan memori tu semua...
Aku sedar...semua tu berlalu bagai mimpi yang tak boleh dipatah balik.


Bytheway....hidup mesti diteruskan...


LOVE U LAH CIK JAZIE!!!!
Kalau saye tak ungkap sayang bukan bermakna saye tak sayang awak...saye sayang sgt. Saye tak nak kehilangan aawk....SAYE SAYANG AWAK OK.

*Awak pernah tegur saye kenape saye berdiri kat pintu senyap belakang langsir tu...SAYE NAK BERAK!!!>>>hik hik hik..macam budak tecik lak nak berak cari port belakang pintu. Dah nak kuar betul2 baru berlari masuk JAMB~~













2 comments:

  1. HAR HAR HAR !!! mu mmg giler sokmo...x dok keje eh?? lalalalla ~

    ReplyDelete
  2. hahaha....kawan mu ni memang giler sokmo...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails